Hibrit Fide Nedir ?

07-12-2022 13:16
Hibrit fide nedir ? 
 
Doğada her canlının kendine has özellikleri bulunur ve bu bitkilerde de geçerli, mesela bir bitki soğuğa çok dayanıklıyken bir diğeri sıcağa dayanıklı olabilir. Peki bu iki bitkiyi melezleyerek oluşacak olan bitki hem sıcağa hem soğuğa dayanıklı olursa ? daha iyi daha dayanıklı bitki olmaz mıydı. 
İşte melezleyerek oluşan daha iyi özellikli daha iyi tohuma hibrit tohum diyoruz. Tabi olumlu ve olumsuz olarak sayabileceğimiz yüzlerce özellik var, 
 
Bitki özellikleri; meyve sertliği, meyve tadı, meyve asitliği, meyve şeker oranı, bitki boyu, bitki gövde kalınlığı, yaprak büyüklüğü, virüslere dayanımı gibi oldukça fazla özellik sayabiliriz. Sadece virüs dayanımı özelliği bile kendi içinde çok fazla çeşidi var. Hibrit çeşit oluşturmanın amacı bu özellikler içerisinden olumlu olanları bitkiye eklemektir.
 
Bitki nasıl hibritlenir ?
 
Farklı özellikleri olan birçok bitki alınır, örneğin domates üzerinde çalışmak istiyoruz ve elimizde:
1 : tadı güzel ama yumuşak pembe domates
2 : tadı olmayan ama virüse dayanıklı kırmızı domates
3 : tadı güzel sert meyvesi olan çeri domates

Elde edilmek istenen : 
Tadı güzel virüse dayanıklı pembe çeri domates
 
bu bitkiler dikilir ve çiçek açtığında polenleri diğerlerinin çiçeklerine eklenir. Her bir bitki elimizdeki diğer bitkilerin polenleri eklenen çiçekten meyve verir ve bu meyvenin tohumları artık yeni bir bitkiyi oluşturacaktır. peki bu bitki hangi özelliklere sahip olacak ? Bu üç bitkiden ortaya binlerce tohum elde edilecek bu tohumlar dikilir gözlemlenir ve en iyi olan seçilmeye çalışılır.

Yeni bitkinin hangi özelliklere sahip olacağı tamamen belirsizdir, bütün olumsuz özellikleri de alabilir, olumlu özellikleri de, burası tamamen şans.

Hibrit Fide Zararlı mıdır ?
Tabiki hayır, bitki melezleme dediğimiz işlem doğada doğal olarak süregelen bir olay zaten, bir bitki çiçek açar polenleri dağılır başka bir bitkinin çiçeğine ulaşır ve bitki melezlenmiş olur. Doğada rasgele oluşan bu işlem sonucunda iyi ya da kötü bütün bitkiler hayatına devam eder, bütün melezler hayatta kalır seçilemezler.
Hibrit tohumlar ise bu melezlenmiş tohumların iyi özelliklere sahip olanı seçilmiş halidir. Firmalar yüzlerce bitkiyi kendi aralarında melezleyerek, oluşan on binlerce yeni bitkiyi diker büyümesini gözlemler testlerini yapar ve en iyi en dayanıklı olanı seçer. Sonuçta sadece seçilmiş olan bitki en iyi bitki hayatına devam eder ve onun tohumları hibrit tohum paketlerine girer :)
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.